GIBANICA OD SIRA / CHEESE GIBANICA
Gibanica sa sirom
Gibanica sa sirom jedna je od mnogih varijanti gibanice, koja je opet jedna od mnogih varijanti nadjevenih jela od tijesta koja se mogu naći na prostorima središnje, južne i istočne Europe te bivšeg Otomanskog carstva. Najpoznatije od tih inačica jesu burek nadjeven mesom ili sirom (ili oboje), vrlo popularan u Turskoj i na Balkanu, i štrudla od jabuka, popularna u središnjoj Europi.
Sama gibanica razlikuje se od zemlje do zemlje, a u Hrvatskoj je najpoznatija „međimurska“ gibanica. Nadjeva se raznim vrstama suhog voća (grožđicama, jabukama) i sirom. Vrlo je kalorična i može se kupiti u nekim pekarnicama.
Sastojci:
½ svježeg kravljeg sira
2 dcl vrhnja
2 jajeta
6 debelih kora
Nekoliko žlica ulja
Priprema:
U dubokoj posudi izmješaj sir, vrhnje i jaja. Dodaj 2 prstohvata soli. Dodaj 1/2 dcl mineralne vode. Dobro izmješaj. Jednu koru položi na dno tepsije a drugu stavi na stranu. Prepolovi ostale kore, složi ih u grude i zatim jednu po jednu umači u smjesu dok je ne nestane. Natopljene grude ravnomjerno složi u tepsiju i pokrij preostalom korom, koju dobro naulji. Peci 20 minuta na 200 Celzijusovih stupnjeva. Dobar tek!
Cheese Gibanica
The cheese Gibanica (lit., “the little mover”) is one of the many varieties of “gibanica”, which is in turn one of the many varieties of filled pastry meals to be found throughout Central, Eastern and Southern Europe and on the territory of the former Ottoman Empire. The most well-known of these varieties are Burek, filled with cheese or meat (or both), vastly popular in
Ingredients:
½ of wheel of fresh cow cheese
1 cup of sour cream
2 eggs
½ a dozen of thick pastry layers
A few teaspoons of oil
Preparation:
Mix and stir the cheese, cream and eggs in a deep bowl. Add two pinches of salt. Add 1/5 cup of mineral water. Stir the mixture well. Lay one layer on the bottom of the baker and set another one aside. Tear the other layers in half and make them into balls, then soak them in the mixture until there is none left. Arrange the soaked balls evenly in the baker and cover them with the remaining layer, which should first be soaked in oil. Bake it in the oven at 20 degrees Celsius for 20 minutes. Bon appetite!
Lovro Škopljanac
Spring 20005/06
1 Comments:
jedna napomena:
"burek" može biti samo i jedino s mesnim nadjevom. sve ostalo su gibanice ili kako u Bosni kažu "pite".
Post a Comment
<< Home